Vandaag 11 oktober is het Nationale Griepprikdag 2021
AMSTERDAM – Het optimisme van het moment over het onder controle komen van de coronapandemie, kan binnen afzienbare tijd weleens omslaan in een nieuwe crisistoestand in het land door een combinatie van corona én griep. Nederlandse virologen houden daar ernstig rekening mee. Er zijn er echter ook die de situatie iets hoopvoller inzien.
De GGD in Amsterdam start samen met de Amsterdamse UMC-ziekenhuizen (dat zijn het AMC en het VU Medisch Centrum) in de komende dagen een teststraat waar mensen zich zowel kunnen laten checken op corona of op griep (influenza).
Teststraat
Dat maakte de Amsterdamse viroloog Menno de Jong, lid van het Outbreak Management Team (OMT) zondag bekend in het actualiteitenprogramma EenVandaag. ,,Mensen met griep- of verkoudheidsklachten gaan toch al naar de teststraat”, zei De Jong in de uitzending. ,,We krijgen zo een beter beeld van wanneer het griepvirus gaat circuleren en in welke mate.”
Ziekenhuizen Amsterdam UMC en GGD bereiden zich nu al voor op een zware infectiewinter
De Jong, klinisch viroloog en hoogleraar, zegt rekening te houden met een forse griepgolf. Als de besmettingen met het griepvirus te hard stijgen en ziekenhuizen te veel worden belast, zo voorziet hij, dan kunnen er maatregelen volgen die vergelijkbaar zijn met de coronamaatregelen. Dat zou, in zijn visie, weleens kunnen betekenen dat de corona-versoepelingen van het moment moeten worden teruggedraaid om te worden ingezet tegen de verspreiding van de griep én de Delta-variant van het coronavirus in geval zij samen gaan optrekken.

Nienke Bleijenberg is zwanger en liet zich op de Nationale Griepprikdag (11 oktober) door haar huisarts als nieuwe risicogroep vaccineren tegen griep. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS, links) en Ted van Essen (Nederlandse Influenza Stichting, rechts) kijken toe.
Geen verrassingen
Er is overigens voor een ‘gecombineerde griep/corona-teststraat in Amsterdam gekozen, omdat de hoofdstad wat besmettingen betreft dikwijls voorop loopt bij overig Nederland. Virologen zeggen ‘goed de vinger aan de pols’ te willen blijven houden om niet straks voor verrassingen te komen staan. ,,Dat is belangrijk voor met name de kwetsbare groepen, die het risico hebben om in het ziekenhuis te belanden met een ernstige griep”, stelt De Jong in EenVandaag.
Door de strikte coronamaatregelen bleef de griep in de afgelopen anderhalf jaar vrijwel weg, er waren hooguit enkele honderden gevallen maar die legden het af tegen ‘het geweld’ van het coronavirus. ,,We zijn daardoor nu vatbaarder voor het griepvirus, omdat onze weerstand ertegen is afgenomen”, zei De Jong. ,,Ik maak me daar zorgen om. We weten ook niet wanneer het griepseizoen dit jaar gaat beginnen.”
Wellicht milder
De Utrechtse arts-microbioloog Jan Kluytmans van het UMC Utrecht ziet het anders. Volgens hem zou een aanstaande griepgolf wellicht toch milder kunnen uitvallen dan sommige van zijn collega’s nu denken. Door het door corona veranderde (hygiëne)gedrag van mensen zou het aantal besmettingen weleens lager kunnen zijn dan nu door andere experts wordt gevreesd, meent hij. Kluytmans zei dit onlangs tijdens het internet-seminar (‘webinar’) Een griepprik, waarom zou ik?, georganiseerd voor werknemers in de zorg door de Nederlandse Influenza Stichting.