Federatie Medisch Specialisten: Vele artsen vragen ons om te pleiten voor het sluiten van de scholen. Moeten we niet het zekere voor het onzekere nemen en per direct alle scholen sluiten? Wij denken van wel.

BREDA/HEERLEN/SITTARD – De corona-crisis in het zuiden van Nederland slaat steeds harder toe. In ziekenhuizen in Limburg en Brabant worden elke dag meer patiënten met de coronaziekte Covid-19 opgenomen, maar ook mensen bij wie een ernstige besmetting met het coronavirus wordt vermoed.

In de locaties van het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen en Sittard-Geleen wordt geen bezoek meer toegelaten. Afdelingen, speciaal ingericht voor de opvang van corona-slachtoffers, beginnen er al vol te raken.

Ook in het Amphia Ziekenhuis in Breda worden elke dag meerdere patiënten opgenomen op de intensive-careafdeling om er te worden beademd. ,,Het is nu echt crisis”, schrijft een IC-arts/anesthesioloog van het getroffen ziekenhuis op het internet. ,,Oude, minder gezonde mensen, maar er liggen nu ook drie patiënten tussen de 40 en 50 jaar.”

Ook een jongen van 16 jaar, Sehraz uit Breda, werd gisteren met een ernstige corona-infectie opgenomen, om te worden overgebracht naar de intensive care van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam om daar verder te worden beademd. Op Facebook vraagt de familie van Sehraz voor hem te bidden. ,,Ik vraag iedereen om een gebed of smeekbede voor mijn kleine broertje Serhraz”, schrijft zijn broer Babor. ,,Hij is de jongste, waarom hij?”

Bericht van Facebook

Zware coronacrisis

Volgens Roel Goffin, lid Raad van Bestuur van Zuyderland, geldt de stop op het bezoek voor de komende weken. ,,Het is een moeilijk besluit dat ons aan het hart gaat, maar we kunnen op dit moment niet anders.” Goffin spreekt van een zware coronacrisis, die ook de ziekenhuislocaties en enkele van de aangesloten zorgcentra, Hoogstaete en Glana, raakt. In het eerste centrum zijn rond 20 corona-infecties, in het andere centrum nu één. Alleen de hospice wordt ontzien.

Ook de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) slaat alarm over het groeiende aantal corona-patiënten dat de IC’s op dit moment al bevolkt. Volgens voorzitter prof. dr. Diederik Gommers (anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC in Rotterdam en IC-afdelingshoofd) liggen er nu tussen de veertig en vijftig coronapatiënten in kritieke toestand op de Nederlandse intensive cares. Hij zegt dat in het Algemeen Dagblad. ,,Meer dan de helft van die patiënten is onder de vijftig jaar. Er zitten ook jongeren bij.’’

Gommers, hoogleraar intensive care-geneeskunde, benadrukt in Het Parool dat echt niet alleen ouderen getroffen worden door het coronavirus. ,,Wat vooral in het nieuws is gekomen, is dat ouderen sneller dood gaan. Op de hele bevolking is dat zo’n 2,5 procent, terwijl van de ouderen zo’n 15 procent overlijdt. Maar meer dan de helft van die patiënten is onder de vijftig jaar. Er zitten ook jongeren bij.”

Onvoldoende bewijs

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) is eveneens uiterst bezorgd en hekelt een aantal van de kabinetsmaatregelen. Zo eist de federatie namens duizend artsen en zorginstellingen dat álle scholen per onmiddellijk voor onbepaalde tijd dichtgaan. Het kabinet toonde zich donderdag zeer terughoudend daarin, omdat ,,het besmettingsrisico daar niet zit”, aldus premier Rutte. Kno-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem stelt dat er onvoldoende bewijs bestaat dat kinderen het coronavirus niet zouden kunnen overdragen.

,,Wij vragen aan de politiek of er inderdaad voldoende onderbouwing is voor het besluit om de scholen open te houden? Vele artsen vragen ons om te pleiten voor het sluiten van de scholen. Moeten we niet het zekere voor het onzekere nemen en per direct alle scholen sluiten? Wij denken van wel.” Ook adviseert de FMS de Nederlanders met klem ‘niet meer naar feestjes te gaan en zich te onthouden van sociale contacten’.

Het is volstrekt uniek dat een zo zwaarwegende beroepsgroep als de medische specialisten te hoop loopt in de grootste naoorlogse gezondheidscrisis die ook Nederland treft. Het kabinet voert zondagmiddag spoedoverleg met zowel de medisch specialisten als het RIVM over de sluiting van de scholen. De algemene verwachting is dat het kabinet daartoe binnen 48 uur overgaat.