Kenniscentrum hoopt op veiliger sporten, wil af van gevaarlijke tackles en pleit voor maximaal aantal kopballen tijdens trainingen.
EDE – Nieuw wetenschappelijk onderzoek in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten heeft een oorzakelijk verband blootgelegd tussen ‘hoofdbotsingen’ tijdens sportbeoefening en het jaren later ontstaan van hersen- en zenuwaandoeningen zoals ALS en de ziekte van Parkinson.
Al eerder was vastgesteld dat door herhaald hersenletsel ook sprake was van een grotere kans op vormen van dementie en ‘chronische traumatische encefalopathie’, ofwel CTE. In de praktijk betekent het dat nu een mogelijk beginpunt bekend is voor de hersenziekte of zenuwbeschadiging waarmee patiënten kampen. Dat kan confronterend zijn.
Late gevolgen
Het Kenniscentrum Sport & Bewegen in Ede zegt in een ‘expertquote’ blij te zijn dat er door deze studies nu meer aandacht is voor de late gevolgen van deze sportgevolgen, die aanvankelijk niet zo serieus werden genomen. Nu is dat wel het geval.
Nikki Kolman, specialist topsport van het kenniscentrum, zegt: “Een botsing met een tegenstander of de hoofden tegen elkaar tijdens een kopduel… directe of indirecte klappen tegen het hoofd kunnen in voetbal, rugby en andere contactsporten hersenschuddingen veroorzaken. Hoewel de acute symptomen als hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid meestal spontaan binnen zeven tot tien dagen verdwijnen, kunnen sporters op de lange termijn met zeer ernstige gezondheidsproblemen te maken krijgen.” Aanhoudende klachten kunnen vaker voorkomen bij sporters met psychische problemen of een verleden van migraine of eerdere hersenschuddingen. Daarnaast lijkt het erop dat vrouwen en jongeren vaak langere tijd klachten ervaren.
Hersenbank
Al sinds 2017 pleit Amerikaans onderzoekster Ann McKee voor de preventie van hersenschade bij sporters. Zij beheert een hersenbank, waaraan veel oud-topsporters na hun overlijden hun hersenen doneren. Door de hersenen van 202 jong overleden American Football-spelers heel nauwkeurig te onderzoeken, ontdekte ze bij 177 van deze sporters dezelfde hersenafwijking. De sporters hadden bovendien veel dezelfde problemen: geheugenverlies, agressie en depressieve gevoelens.
Kolman spreekt de hoop uit dat de toegenomen kennis, en de daarmee gepaard gaande media-aandacht tot veiligere sporten zal leiden. “Door maatregelen als een verbod op gevaarlijke tackles, het wisselen van spelers als ze een hersenschudding hebben opgelopen en een maximaal aantal kopballen tijdens trainingen.”