HILVERSUM – Een aanzienlijk deel van de Nederlanders wil zich niet laten inenten tegen het coronavirus of twijfelt daarover, ook niet als er een veilig en goed werkend vaccin tegen corona beschikbaar komt. 

Dat meldt het tv-actualiteitenprogramma Nieuwsuur op basis van een peiling in opdracht uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. Bijna één op de drie Nederlanders zegt zich met zekerheid niet te willen laten vaccineren (13 procent) of zegt nog te twijfelen (16 procent). De meeste Nederlanders, zeven op de tien, zijn dus wél bereid zich te laten inenten met een entstof die naar verwachting binnen een half jaar voor alle Nederlanders beschikbaar komt.

Voldoende bescherming?

De vraag is evenwel, zo zeggen deskundigen, of een vaccinatiegraad van rond 70 procent voldoende is om de samenleving te beschermen tegen een nieuwe opleving van het coronavirus. De belangrijkste redenen die worden genoemd tegen vaccineren zijn twijfels over de veiligheid en effectiviteit van het vaccin en angst voor bijwerkingen. Bijna de helft noemt ook principiële overwegingen, anders dan religieuze, als reden.

Van de mensen die sowieso tegen elke vorm van vaccinatie zijn, is 87 procent tegen het tot hun lichaam toelaten van een corona-vaccin, van welke producent ook. Van hen twijfelt 84 procent aan de veiligheid van de entstof, 80 procent aan de effectiviteit ervan, 69 procent blijkt bang voor bijwerkingen en 55 procent denkt geen vaccin nodig te hebben omdat hij/zij ‘gezond genoeg’ meent te zijn om een eventuele besmetting met het coronavirus te weerstaan.

Waarom bent u vóór of tegen inenting met een coronavaccin? Waarom of waaraan twijfelt u? Laat het ons per mail weten? Reageer: info@meerovermedisch.nl

Foto: Ri Butov/PIXABAY