In de VS start binnenkort proef met medicijndrones in twee grote steden

AMSTERDAM – Drones, die met spoed medicijnen en verbandmiddelen van de apotheek naar de thuisgebruiker vervoeren. Die ontwikkeling staat voor de deur, van ‘science fiction’ is ook hier al geen sprake meer.

Dít wordt het beeld: 93-jarige mevrouw Pietersen uit Rotterdam, wat moeilijk ter been de laatste tijd, maar altijd leergierig en optimistisch, doet haar voordeur open en staat ‘oog in oog’ met een onbemand flying object met vier zoemende propellers. Het ‘ding’ brengt haar geneesmiddelen voor de komende dagen – die ineens op bleken te zijn. ‘Dat was best angstig; het weekeinde door zonder mijn hart- en vaatmedicijnen’.

Bizar

Een stem van de apothekersassistente klinkt vanuit de drone en vertelt de oude dame – ‘Goedemiddag, mevrouw Pietersen!’ – dat zij de medicijnen uit het transportkluisje kan pakken. ’t Is even wennen: je pillen pakken uit een bizar vliegapparaat, maar het lukt haar.

Het duurt niet lang meer voordat deze fictieve scene werkelijkheid wordt. United Parcel Service (UPS), de grootste en oudste koeriersdienst ter wereld – ook in Nederland al vele jaren actief, met de bekende bruine bestelauto’s – begint de komende weken in twee grote Amerikaanse steden met het transport van medicijnen per drone. Het zou gaan om aan huis-leveranties in Los Angelos en Atlanta, miljoenensteden. De nieuwe koeriersservice heet ‘Flight Forward’.

Koerier

UPS zet al drones in bij ziekenhuizen en universiteiten. Nu wordt die activiteit uitgebreid, buiten de campussen van ziekenhuizen. Het in Atlanta gevestigde koeriersconcern kreeg onlangs goedkeuring van de Amerikaanse regering om een ​​drone-luchtvaartmaatschappij te exploiteren, meldt persbureau Reuters. Drones worden vooral ingezet bij medische spoedbestellingen, maar er zal ook worden gekeken naar mogelijkheden in andere sectoren.

Directeur Hartstichting: Met spoed donororganen vervoeren door de lucht, ik zie het al voor me

Eerder opperde directeur Floris Italianer van de Hartstichting in Den Haag om drones in te zetten voor het snelle vervoer van medische hulpmiddelen. ,,Je zou drones óók kunnen inzetten om zo snel mogelijk een AED, een automatische defibrillator, bij een in acute nood verkerende hartpatiënt te krijgen. Of ook met spoed donororganen te vervoeren, van ziekenhuis naar transplantatiecentrum… Door de lucht zou nóg sneller gaan dan met een ambulance. Ik zie het al helemaal voor me.”

Filmopnamen

Drones worden nu al gebruikt bij onder meer verkeerscontroles, het toezicht bij sport- en andere manifestaties, ook massabijeenkomsten als  demonstraties, evenals de opsporing van weedplantages en andere vormen van criminaliteit. De drone werd het eerst ingezet bij filmopnamen.