Italië heeft nu 12 sterfgevallen, een 70-jarige man uit Lombardije, Noord-Italië. Ook kinderen besmet. Zie coronavirus updates

26 februari 2020 – De coronaziekte Covid-19 blijkt niet alleen een aandoening voor ouderen en mensen met een onderliggend ziekteproces, ook zijn er onder de nieuwe slachtoffers in Lombardije enkele kinderen. Vier, volgens opgaaf. De jongste is een meisje van vier jaar, meldt persbureau Reuters. De andere drie kinderen zijn 10, 10 en 15 jaar. Over de omstandigheden waaronder de kinderen besmet raakten, is op dit moment nog geen informatie.

Afgelopen nacht steeg het aantal nieuwe infecties in de regio Lombardije met elf tot 240. Precies zes dagen na het vaststellen van de eerste coronainfectie in Noord-Italïe – vorige week donderdag – heeft het land nu 12 sterfgevallen, het meest recente slachtoffer is een 70-jarige man uit Lombardije, Noord-Italië.

Nederland Inwoners van de Limburgse grensstreek hebben geen risico’s gelopen door een Duitse man die met het coronavirus besmet is. Dat concludeert de GGD-Limburg die met spoed een onderzoek was begonnen naar het verblijf en de contacten van een 47-jarige Duitser.In een verklaring op het internet stelt de GGD: ,,In de loop van afgelopen nacht is uit dit contactonderzoek gebleken dat de man in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg is geweest. Dat is een ruim een week eerder dan de klachten in Duitsland zijn ontstaan. Tijdens dit verblijf in Nederland was hij niet ziek en niet besmettelijk. Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek voor dit verblijf in Nederland komen te vervallen.”

Minister Bruno Buins (Medische zorg) zegt in een reactie dat er, wat hem betreft, voorlopig geen reden is om in de grensstreek met Duitsland scholen te sluiten of andere extra maatregelen te nemen. ,,Maar dat is op basis van de huidige informatie en die kan in de loop van de komende dagen veranderen”, zei hij vanmiddag tegen de NOS. Minister Bruins begrijpt dat mensen zich zorgen maken over het coronavirus. Hij vindt het ook terecht dat er veel aandacht voor is en wil daarop inspelen met, naar hij zegt ,,goede publieksinformatie en de juiste voorbereidingen”.

Volgens Bruins blijft het een reëel risico dat het virus Nederland bereikt. ,,We hebben tot nu toe in Nederland zo’n vijftig mensen getest. Tot nog toe is de uitslag steeds negatief, maar vroeg of laat kan zich natuurlijk een patiënt aandienen.”

Naar verluidt ligt de Duitser in nog altijd kritieke toestand met een ernstige longontsteking in een ziekenhuis in Düsseldorf. Dinsdagavond werd bekend dat deze inwoner van Noordrijn-Westfalen positief testte op de coronaziekte COVID-19. Hij en zijn vrouw wonen op korte afstand wonen van Sittard, in het Duitse plaatsje Selfkant. Ook zijn inmiddels enkele van zijn familieleden getest op corona, het zou gaan om zijn vrouw en een broer. De echtgenote zou ziekteverschijnselen vertonen. De uitslagen van deze tests zijn nog niet bekend. In de woonplaats van het echtpaar zijn enkele nabije scholen gesloten.

Volgens de Duitse minister van Gezondheid, Jens Spahn, is ‘de route’ die het nieuwe coronavirus in Duitsland heeft afgelegd niet meer te achterhalen. Hij waarschuwde derhalve dat Duitsland ,,aan het begin van een epidemie” staat. Ziekenhuizen en werkgevers dienen zich hierop voorbereiden opdat noodmaatregelen en protocollen meteen kunnen worden ingezet, aldus de bewindsman. Duitsland heeft nu 21 geïnfecteerde mensen. Hun gangen zijn niet meer te reconstrueren. Dat beteken dat niet meer in kaart te brengen is met wie zij allemaal contact hebben gehad. Vandaag werden vijf nieuwe gevallen vastgesteld in Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen. Een 41-jarige militair is vandaag met de coronaziekte opgenomen in het ziekenhuis van de Bundeswehr in Koblenz. Mogelijk heeft hij zijn besmetting opgelopen tijdens het Carnaval…

Coronavirus updates (woensdag 26-02):

In Roemenië, Griekenland, Noorwegen, Noord-Macedonië, Georgië en Brazilië zijn vandaag de eerste coronabesmettingen vastgesteld. Dat meldden de ministers van Volksgezondheid van de landen.

 • In Roemenië is de eerste corona-infectie vastgesteld bij een 25-jarige man uit het dorpje Prigoria Gorj, in het zuidwesten van het Balkan-land. Zeven van zijn familieleden zijn in quarantaine geplaatst. Het virus is vermoedelijk binnen gebracht door een Italiaanse man. De geïnfecteerde patiënt had contact met zijn werkgever. Deze was kort tevoren op jacht geweest met een groep waarvan ook de Italiaan uit Rimini deel uitmaakte. De werkgever testte evenwel negatief, toch had hij zijn werknemer geïnfecteerd die inmiddels in isolatie is geplaatst in een speciaal centrum Boekarest. Het zou kunnen betekenen dat de komende dagen nog meer besmettingen in Roemenië te verwachten zijn. Juist vandaag meldde de Roemeense regering dat er nog geen corona-infecties waren.
 • In Griekenland werd het virus vastgesteld bij een 38-jarige man die in het noorden van Italië is geweest, aldus het Griekse ministerie van Gezondheid.
 • Japan, Nagoya: vijf bevestigde infecties.
 • China heeft nu 2.715 doden, 78.064 geregistreerde besmettingen en 29,745 genezen patiënten.
 • Ook vier nieuwe infecties in Hongkong. Het gaat om enkele patiënten die eerder op het cruiseschip Diamond Princess in de haven van Yokohama verbleven. Onder de nieuwe patiënten zijn een 16-jarige jongen en zijn 21-jarige zus. Totaal nu in Hongkong: 89 besmettingen.Het aantal infecties op het cruiseschip zelf staat nu op 705.
 • Zuid-Korea: 1.261 infecties en 12 coronadoden.
 • Italië nu 455 infecties, 12 doden.
 • Met zeven nieuwe infecties komt Koeweit nu op 25.
 • Het coronavirus heeft nu ook voor het eerst Zuid-Amerika bereikt: het eerste geval in Brazilië is een feit.
 • Turkije heeft zijn burgers geadviseerd niet te reizen naar gebieden in Italië en Irak waar het virus heerst, ,,tenzij het niet anders kan”.
 • Iran meldt nu 44 nieuwe ziektegevallen en vier doden. Totaal komt het land nu op op 139 corona-infecties en 19 sterfgevallen.
 • In Frankrijk is in Parijs een 60-jarige man overleden aan het coronavirus. Het gaat om een leraar uit de Franse stad Oise, meldt het ministerie van Onderwijs.
 • Zwitserland: 1 besmetting nu
 • Algerije ook één.
 • Spanje bevestigt nieuwe infectie, in Catalonië
 • Canada meldt een nieuwe besmetting: bij een vrouw die dezer dagen terugkeerde vanuit Iran.
 • In de VS loopt het aantal nieuwe besmettingen langzaam op, nu 60.