BRUSSEL – België is met het afsluiten van de grens naar Nederland begonnen. Op verschillende plekken in het Belgisch-Nederlandse grensgebied zijn en worden barrières aangebracht op tal van sluiproutes, waardoor ons land meer en meer wordt afgesloten. Deze maatregelen worden genomen om, zoals Belgische bestuurders zeggen, hardleerse Nederlanders ervan te weerhouden België binnen te glippen.

In België is sinds een week een lockdown van kracht. Op blokkades zijn verbodsborden aangebracht met teksten zoals: ‘Elke niet-essentiële reis naar het buitenland is verboden’. Enkele weken geleden, tijdens de opkomende coronacrisis, waren er in Nederlandse stadscentra in het zuiden veel dagjes-Belgen’ te vinden.

Betonblokken

In Kanne, een plaats in het zuidoosten van Belgisch-Limburg onder de rook van Maastricht, zijn vandaag betonblokken en hekken geplaatst. De blokkade is gelegd langs het Kasteel Neercanne, dat op de grens van Nederland en België staat. ,,Nederland wordt op dit moment met beton afgesloten van de rest van Zuid-Europa”, meldt de Nederlandse journalist-arts Jos Benders aan meerovermedisch.nl. Op andere, kleine sluipwegen liggen boomstammen op het asfalt of op de klinkerbestrating – in combinatie met hekken.

Tijdens de uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001 waren er ook blokkades. Op exact dezelfde locatie.

,,Ik woon hier al jaren in Kanne, in Belgisch-Limburg, maar dit is nog nooit eerder gebeurd. Nu ja, wel tijdens de uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001. Op exact dezelfde locatie. Toen werden geen betonblokken geplaatst, maar grote containers.” De betonblokken en hekken die er nu staan zijn aangebracht door de Belgische gemeente Riemst.

Burgemeester Mark Vos van Riemst bevestigt de maatregelen, die, naar hij stelt, landelijk beleid zijn. ,,Ja de hele grensstrook met Nederland wordt afgesloten. Dat is de bedoeling. Wij willen alles controleren. Wij volgen de federale richtlijnen strikt op en voeren ze uit.” Het Belgische dorp Vroenhoven is de enige grensovergang die open is tussen Riemst en Maastricht, maar daar is nu een stringente politiecontrole ingesteld.

Sluiproutes

De maatregel komt voort uit Belgische ergernissen dat Nederlanders toch sluiproutes blijven pakken. ,,Als we grenscontroles blijven ontwijken… moeten we helaas sluipwegen afsluiten”, zegt burgemeester Brouns van Kinrooi tegen de nieuwszender L1-Limburg. Met barricades op de sluipwegen hoopt Jo Brouns hardleerse Nederlanders de grens niet meer onnodig oversteken en Belgen niet meer zomaar Nederland bezoeken. De actuele gebeurtenissen passen in een aanzwellende stroom van meldingen dat ook Nederland binnen enkele etmalen tot een lockdown  overgaat. Ook in Chaam in Brabant – op de grensovergang bij Meerle, Antwerpen – zijn de eerste barricaden opgeworpen.

Belgische minister Maggie De Block (Volksgezondheid) vreest Italiaanse toestanden in Nederland.

 

Jos BendersOp de Nederlands-Belgische grens is deze blokkade van betonblokken en hekken aangebracht door België. Op de achtergrond: Chateau Neercanne.

De Belgische minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, zei onlangs tegen de Vlaamse krant De Morgen dat zij de corona-aanpak van Nederland zelfs riskant achtte. ,,Groepsimmuniteit… ik vind dat een gevaarlijke aanpak. Groot-Brittannië heeft dat ook voor ogen. Het baart mij zelfs zorgen dat die landen zo dichtbij zijn”, zei ze. ,,Zij laten het virus eigenlijk los. Ze hopen dat zeventig procent besmet geraakt zodat zij een volgende keer immuun zijn. Maar hoe gaan ze tot die zeventig procent komen? Met welke snelheid? Hoeveel mensen gaan dan tegelijk in de ziekenhuizen belanden? Ik vind dat allemaal heel onvoorspelbaar. Ik vrees Italiaanse toestanden, als ik dat zo hoor. Wij doen net alles om zoiets te vermijden.”Op de Nederlands-Belgische grens is deze blokkade van betonblokken en hekken aangebracht door België. Op de achtergrond: Chateau Neercanne. Foto: Jos Benders