UPDATE 16:00 uur - Het RIVM vreest dat een snelle verspreiding van de 'Britse coronavariant' in Nederland zal leiden tot een twee keer hogere belasting van de ziekenhuizen. Directeur Centrum voor Infectieziektebestrijding, Jaap van Dissel, voorziet dat begin mei zo'n 5.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen. Dat is twee keer zo veel als op dit moment (vandaag: 2.384 Covid-patiënten in de ziekenhuizen). Van Dissel sprak zojuist tijdens een technische briefing van leden van de Tweede kamer over "een zwarte wolk die op ons afkomt". Enig lichtpuntje kan zijn dat het vaccineren van Nederlanders de wind in de zeilen krijgt, waardoor de kans op ziektegevallen vermindert.

Premier Rutte: Na tien maanden van beperkingen gaat het simpelweg onder je huid zitten. Dat is gewoon zo. Ook bij mij…

DEN HAAG – Voor het openbare leven in Nederland gaat de komende dagen een avondklok gelden. Dat heeft het kabinet zojuist meegedeeld tijdens een ingelaste persconferentie, gegeven door de demissionaire ministers Rutte (Algemene Zaken) en De Jonge (Volksgezondheid).

Eerst dient echter het parlement nog in te stemmen met dit verbod dat voor iedereen in heel Nederland gaat gelden om op straat te zijn tussen 20:30 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends. Vanmiddag zou daarover een debat in de Tweede Kamer plaatsvinden, maar dat is verschoven naar morgen.

Tot 9 februari

Wanneer nu de avondklok wordt ingesteld is op dit moment nog niet duidelijk. Volgens premier Rutte is dat ,,enkele dagen na het debat in de Tweede Kamer”. Dat zou dus zaterdag of zondag kunnen zijn. Er is enige dagen nodig om de maatregel in te voeren. Het voltallige kabinet schaarde zich, aldus de premier, achter het voornemen tot het instellen van de avondklok, die voorlopig tot tot 9 februari wordt gehanteerd.

Merkwaardig is dat de website Rijksoverheid.nl bij het begin van de persconferentie nog meldde dat de avondklok komende vrijdag 22 januari zou ingaan. Dit blijkt inmiddels achterhaalde informatie; die tekst is in tussen aangepast.

Derde virusgolf

Premier Rutte zei dat de zware maatregel van een avondklok onvermijdelijk is geworden, omdat de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) nu concreet waarschuwen voor een derde virusgolf, dit keer veroorzaakt door de Britse variant van het coronavirus. ,,We moeten ons nog één keer schrap zetten en het uiterste doen om die derde golf zo klein mogelijk te houden”, zei Rutte. Ook al gaf hij toe dat het ,,zwaar begint te worden”. ,,Na tien maanden van beperkingen gaat het simpelweg onder je huid zitten. Dat is gewoon zo. Ook bij mij.”

Volgens Rutte komen de avondklok en andere verzwaarde maatregelen ,,op een cruciaal moment voor onze nationale volksgezondheid”. Een andere ingrijpende maatregel is dat het toegestane thuisbezoek wordt teruggebracht van twee bezoekers naar één, hetgeen onmiddellijk ingaat.

De maatregelen op een rijtje:

Avondklok

Het voornemen van het kabinet is om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer in heel Nederland een avondklok in te voeren. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20:30 uur ’s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends binnen blijft. Daarmee wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan:

  • In geval van een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.

Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. Meer informatie hierover op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

De Tweede Kamer moet zich nog buigen over het voorstel van het kabinet om een avondklok in te voeren. Na instemming van de Tweede Kamer zal via www.rijksoverheid.nl meer informatie bekend maken.

De avondklok is een zware maatregel. Maar het helpt om de verspreiding van het virus verder af te remmen. Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat een avondklok kan leiden tot een vermindering van 8% en 13% van de R-waarde, zo geeft het Outbreak Management Team (OMT) aan. De avondklok geldt in principe tot ten minste 10 februari, 04:30 uur.

Extra reisbeperkingen en vliegverboden

Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten van het coronavirus naar Nederland. Daarom is het dringende advies: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen voor de periode tot en met 31 maart. Reis alleen naar het buitenland voor bijvoorbeeld ernstige familieomstandigheden. Of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is.

Het kabinet treft extra maatregelen om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten. Het verbod gaat ook gelden voor vluchten uit Zuid-Afrika, Kaapverdië, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.

Daarnaast moeten alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig of schip (en bus/trein?) naar Nederland komen ook een vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek moet zijn afgenomen. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. Omdat sneltesten niet overal in de buurt van (lucht)havens voorhanden zijn zal de dubbele testverplichting naar verwachting zorgen voor een afname van het aantal reizen naar ons land.

Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en onderzoekers Nederland niet meer mogen inreizen. De uitzondering geldt nog wel voor medisch personeel, topsporters, journalisten, diplomaten en langeafstandsgeliefden.

Deze maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.

Blijf thuis, werk thuis en ontmoet zo min mogelijk anderen

Het doel van de lockdown is om zo min mogelijk contacten te hebben. Want hoe minder contacten, hoe minder besmettingen. Thuisblijven is de beste manier om contacten te beperken. Ga alleen naar buiten voor bijvoorbeeld boodschappen, (medische) zorg voor jezelf, voor anderen of voor dieren, een frisse neus en onderwijs of werk als dat echt niet thuis kan.

Contacten beperken betekent ook niet te vaak anderen ontmoeten. Houd contact met anderen via de telefoon of videocall. Als je toch bezoek ontvangt, adviseert het kabinet dringend om per dag maximaal één gast van 13 jaar of ouder te ontvangen. Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek. Deze maatregelen helpen om de virusverspreiding tegen te gaan. Maar minder mensen ontmoeten is natuurlijk zwaar, voor iedereen. Let daarom extra op mensen om je heen, zeker op mensen die ziek zijn, eenzaam zijn of psychische klachten hebben.

In principe werkt iedereen thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen. Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis. De situatie van nu is zeer zorgelijk. Houd daarom bestaande afspraken over naar het werk komen opnieuw tegen het licht. Naar kantoor komen voor het sociale aspect, voor vergaderingen of om een dag van thuis weg te zijn kan nu even niet. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen. Werknemers die gevraagd worden naar het werk te komen terwijl dat niet nodig is, kunnen daar het gesprek over aangaan met hun werkgever.

Quarantaineplicht

Wie in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op corona, moet in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die vanuit hoogrisico gebied naar Nederland reizen. En voor mensen die klachten hebben en wachten op hun testuitslag. Maar niet iedereen houdt zich goed aan de quarantaineregels. Met de nieuwe virusvarianten vormt dat een extra groot risico voor verspreiding van het virus. Daarom werkt het kabinet aan een manier om quarantaine verplicht te stellen. Daar zal meer informatie over volgen. Nu al zullen inkomende reizigers worden geregistreerd en steeksproefsgewijs worden gecontroleerd of zij in quarantaine zijn.

Uitvaarten

Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

Fieldlabs

Het kabinet heeft bovendien ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en twee concerten wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Zodat we zicht krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.