Een avondklok roept bij velen associaties op met oorlog en het bestrijden van onlusten en rellen
DEN HAAG – De avondklok is opnieuw van de baan. Het kabinet ziet vooralsnog af van het instellen van deze vrijheid inperkende maatregel, omdat de maatschappelijke weerstand ertegen te groot is. Wel heeft het kabinet het Outbreak Management Team inmiddels gevraagd een spoedadvies uit te brengen over de te verwachten effecten van een avondklok. Dat advies wordt volgende week verwacht.
Een avondklok zou ervoor kunnen zorgen dat mensen minder vaak hun huis verlaten en/of langer thuis vertoeven.
Vanmorgen leek het er nog even op dat premier Rutte en gezondheidsminister De Jonge het instellen van een avondklok vanavond zouden aankondigen tijdens hun gezamenlijke persconferentie (vanaf 19:00 uur). Maar dat werd vrijwel onmiddellijk na berichtgeving in enkele landelijke media ontkracht.
Handhaving
Volgens ‘kringen rond het kabinet’ is er het afgelopen weekeinde weliswaar serieus over gesproken, maar de burgemeesters van de veiligheidsregio’s en ook de politiebonden willen er niet aan. De politie ziet uitvoeringsproblemen met de handhaving niet en hoopt toch nog steeds op het gezond verstand van de Nederlanders. Bovendien zou de weerzin in de Tweede Kamer te groot zijn. Het komt het er dus opnieuw niet van.
Zo’n avondklok is volgens corona-deskundigen van het Outbreak Management Team (dat het kabinet adviseert in het bestrijden van een epidemie, zoals de huidige) een van de laatste mogelijkheden om een uitbraak te beïnvloeden, zo dat nog mogelijk is. Bovendien menen de deskundigen dat zo’n maatregel mensen er extra van zou kunnen doordringen dat sprake is van een noodsituatie, van een ernstige dreiging. Want dat besef lijkt in veel gevallen er toch nog niet zo te zijn: immers, veel mensen zoeken elkaar nog altijd op en menen dat overdracht van het virus wel meevalt dan wel overdreven is.
Britse variant
Het zou er uiteindelijk toch nog van kunnen komen als de Britse (of de Zuid-Afrikaanse) virusvariant van het oorspronkelijke coronavirus hier de overhand in de pandemie krijgt en veel meer en veel sneller tot overdracht van infecties leidt
Zelfs de gedachte aan een dergelijke maatregel leidt tot een hausse van kritiek op het kabinet. Een avondklok roept bij velen associaties op met oorlog en het bestrijden van onlusten en rellen; anderen zien het als een ‘dictatoriale maatregel en een ongehoorde aanslag op de vrijheid’. Daarentegen vroeg de Bredase arts-epidemioloog Jan Kluytmans zich onlangs in een van de talkshows van de publieke omroep af waarom zoiets in Nederland niet mogelijk is: ,,Wij vinden kennelijk in Nederland dat zo’n noodverordening te ver gaat. In andere landen kan dat echter wel, en het instellen van zo’n avondklok zou – althans volgens de mensen die dat berekenen – een fors effect hebben op de epidemie.”
Drie weken
Toch, ondanks de daling van het besmettingscijfer tussen gisteren en vandaag, lijkt verlenging van de huidige lockdown met drie weken vrijwel zeker. Vanavond, vanaf 19:00 uur, zal duidelijk zijn of het kabinet hiertoe besloten heeft, hoewel de geruchtenmachine hierover alweer dagenlang draait. Niet uitgesloten moet worden dat het niet bij deze ene verlenging – tot 9 februari – blijft. In Duitsland wordt al rekening gehouden met een lockdown tot begin april. De Nederlandse zorgminister Hugo de Jonge zei vanmiddag tegen het persbureau ANP, voorafgaand aan het corona-crisisberaad van het kabinet: ,,We hebben nog een paar forse maanden te gaan”. Dat zou er op kunnen duiden dat hij ‘meer verlengingen’ alvast inbouwt.