Patiënten met eenvoudige en stabiele letsels hoeven dankzij de app niet standaard meer terug te komen op de polikliniek.

NIEUWEGEIN – Patiënten met eenvoudige letsels, zoals botbreuken, verstuikingen en lichte verwondingen, die door de traumachirurg gezien worden gezien op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH), komen vaak standaard terug voor controles op de polikliniek.

De onfortuinlijken moeten vrij nemen van werk of school, op en neer reizen en soms lang wachten. Een controlebezoek is echter lang niet altijd nodig bij dit soort toch tamelijk eenvoudige letsels.

Thuis herstellen

Dat betogen de traumachirurgen Marike Kokke en Henk Jan Schuijt van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Om onnodige controlebezoeken op de SEH terug te dringen ontwikkelden zij samen met collega’s van het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (de naam die het OLVG steeds minder voert) een app, waarmee patiënten thuis aan hun herstel kunnen werken. De applicatie heet ‘Virtual Fracture Care’ en is een idee van het OLVG, dat al eerder dit jaar de Corona Check introduceerde.

Henk Jan Schuijt: ,,Midden in de coronacrisis zijn we op zoek gegaan naar een manier om de drukte op de Spoedeisende Hulp terug te dringen en hoorden we dat onze OLVG-collega’s eigenlijk met dezelfde vraag worstelden en dat zij daarvoor al een app hadden ontwikkeld. De patiënt moet meer regie over het eigen herstel krijgen was ook daar het idee. We zijn gaan samenwerken met OLVG en dat heeft tot deze app geleid.”

Zinnige zorg

Patiënten met eenvoudige en stabiele letsels, zoals botbreuken, verstuikingen en lichte verwondingen, hoeven dankzij de app niet standaard meer terug te komen op de polikliniek. De app geeft de patiënt in zijn eigen omgeving informatie over het letsel, het behandelplan en het hersteltraject. Ook bevat de app oefeningen en instructievideo’s. Dat is nieuw in Nederland. Schuijt: ,,In een tijdperk waarin zinnige zorg steeds belangrijker wordt is dit misschien wel hoe de polikliniek van de toekomst meer en meer zal gaan functioneren.”

De Virtual Fracture Care app is gratis te downloaden voor iedereen. Naast de informatievoorziening via de app is er een speciaal telefoonnummer ingericht (de Breuklijn) die patiënten kunnen bellen met vragen, bijvoorbeeld wanneer zij toch klachten houden. Het blijft dan uiteraard mogelijk om toch een controleafspraak te maken.

Wintersport

Het OLVG ontwikkelde begin dit jaar ook al een app voor wintersporters die tijdens afdalingen met botbreuk te maken krijgen. Informatie over het letsel, zoals röntgenfoto’s, kunnen in een vroeg stadium worden gedeeld met de behandelend traumachirurg. Als de patiënt nog in het buitenland is, wordt in OLVG vervolgens gestart met een behandelplan en planning van een eventuele operatie. Deze wintersport-app vertoont enige gelijkenis met de nu nieuw aangekondigde Virtual Fracture Care app.

Carel Goslings, traumachirurg in OLVG, zei destijds in een publicatie van zijn eigen ziekenhuis: ,,Letsel tijdens je vakantie is al ontzettend vervelend. Eenmaal in Nederland wil je zo snel mogelijk terecht kunnen bij een specialist. Tussen het ongeval en het bezoek in het ziekenhuis kan soms meer dan een week tijd zitten. Met deze app versnellen wij dit proces en verbeteren wij de service. Met hulp van de röntgenbeelden kunnen wij een eerste diagnose stellen en een eventuele operatie vast inplannen terwijl de patiënt nog in het buitenland is. Dat scheelt tijd en hiermee verbeteren we de planning op de polikliniek en de operatiekamers en daardoor kunnen we de wachtduur voor een eventuele operatie verkorten. Het belangrijkste is dat de patiënt snel weet waar hij of zij aan toe is.”