AMSTERDAM/NIJMEGEN – Zwangere vrouwen met een erfelijk verhoogde stollingsneiging hebben geen baat bij dagelijkse injecties met het antistollingsmiddel heparine. De behandeling leidt niet tot minder miskramen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van Amsterdam UMC, Radboudumc in Nijmegen en de Britse Warwick University in Coventry.

Sterker, het betreffende antistollingsmiddel LMWH, een vorm van heparine, heeft geen invloed op het verloop van een zwangerschap en geeft geen betere zwangerschapsuitkomsten. Mede vanwege de bijwerkingen van heparine adviseren de onderzoekers direct te stoppen met het voorschrijven van deze middelen om miskramen te voorkomen. De studie is donderdag 1 juni 2023 gepubliceerd in the Lancet.

Behandelrichtlijnen

Onderzoeker en gynaecoloog Mariëtte Goddijn (Amsterdam UMC), die samen met internist internist Saskia Middeldorp (Radboudumc) de studie opzette, zegt: “Vrouwen met een verhoogde stollingsneiging krijgen iets vaker een miskraam. Nu blijkt dat het voorschrijven van heparine hierbij niet helpt moeten behandelrichtlijnen worden aangepast.”

De AlIFE2-studie is uitgevoerd in samenwerking met ziekenhuizen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, de Verenigde Staten en Slovenië. Vrouwen die twee of meer miskramen hadden gehad én een erfelijke stollingsneiging (trombofilie genoemd) hadden, konden hieraan meedoen. Een loting bepaalde of zij heparine gingen gebruiken of niet.

Het percentage levendgeboren baby’s was in beide studiegroepen vrijwel gelijk: 71,6% in de groep die het antistollingsmedicijn gebruikte en 70,9% in de groep met standaard zorg. Antistollingsmiddelen worden nu nog wereldwijd bij deze vrouwen voorgeschreven. Saskia Middeldorp: ”Nu we de uitkomst van deze studie weten, kan dat worden ontraden. Dit voorkomt onnodige behandeling: vrouwen hoeven zichzelf niet meer langdurig dagelijks te injecteren.”

Grote besparingen

Ook hoeven vrouwen die meerdere miskramen hebben gehad, zich  niet meer te laten testen op erfelijke trombofilie. Dit leidt niet alleen tot grote besparingen in de kosten van diagnostiek en behandeling van vrouwen met herhaalde miskramen. Ook vanwege de bekende bijwerkingen van heparine zoals blauwe plekken en allergische huidreacties adviseren de onderzoekers direct te stoppen met het voorschrijven van deze middelen om miskramen te voorkomen.

De bevindingen van de studie kunnen geruststellend zijn voor vrouwen met erfelijke trombofilie die meerdere miskramen hebben meegemaakt. Middeldorp: “Ons onderzoek toont aan dat met standaard zwangerschapszorg iets meer dan 70% van deze vrouwen een levendgeboren kind krijgt. Dat percentage was hetzelfde na heparine gebruik bij deze groep vrouwen. Dure testen en belastend medicijngebruik behoren dus tot het verleden.”