Fauci’s populariteit groeit snel, nu blijkt dat zijn sombere waarschuwingen (200.000 doden in VS) terecht waren. Dat zint president Trump allerminst.

WASHINGTON – In de loop van volgend jaar, 2021, zullen de Verenigde Staten vrij zeker de beschikking hebben over ‘een goed werkend vaccin’ tegen het coronavirus. Dat voorspelde vanmiddag de vooraanstaande Amerikaanse immunoloog en infectieziektenexpert, dr. Anthony Fauci, inmiddels tegen wil en dank de belangrijkste gezondheidsexpert in het team van president Trump.

Fauci, sporadisch opgehemeld en frequent verguisd door de Amerikaanse president, sprak vandaag zijn vaccin-verwachting uit tegenover de speciale corona-commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, ingesteld door voorzitter Nancy Pelosi (Democraten). De commissie brengt in kaart hoe de Trump-administratie leiding geeft aan het beteugelen van deze coronacrisis.

Komende herfst of winter komt de nieuwe entstof mogelijk beschikbaar, voor veiligheidsbestudering door de Amerikaanse FDA, waakhond voor de veiligheid van geneesmiddelen en voeding. In fasen weliswaar, en afhankelijk van de resultaten, kan het dan aan burgers van het land worden gegeven. Volgens Fauci zijn de eerste twee testfasen van het proefvaccin goed verlopen.

Veilig en effectief

Weliswaar zei dr. Fauci, zoals een wetenschapper betaamt, voorzichtig optimistisch te zijn. ,,Ik geloof uiteindelijk dat in 2021, als we een veilig en effectief vaccin hebben – en ik denk beslist dat we daarover dan kunnen beschikken – dat de Amerikanen het kunnen krijgen. Alhoewel ik niet denk dat iedereen het meteen vanaf het begin al kan krijgen”, zei hij. Commissies van deskundigen zullen de volgorde moeten bepalen welke groepen mensen het middel het eerst zullen krijgen. ,,Maar uiteindelijk, binnen een redelijke termijn, moet het mogelijk zijn voor iedere Amerikaan die de entstof nodig heeft om het binnen het jaar 2021 te krijgen.”

Dr. Anthony S. Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID) in Maryland, was in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw ook al ‘leidend’ in de wereldwijde aids-epidemie. Hij is onomstreden. Alleen president Trump vertoont steeds meer trekken van, aldus kritische beschouwers ‘welhaast ziekelijke jaloezie’. Fauci’s populariteit groeit snel, omdat nu pijnlijk duidelijk is geworden dat zijn waarschuwingen over het vernietigende karakter van deze coronapandemie zijn uitgekomen en terecht waren. Terwijl de president aanvankelijk voorspelde dat er hoegenaamd niets aan de hand was en dat de Verenigde Staten het virus snel onder controle zouden hebben.

200.000 doden in VS

Fauci voorspelde enige maanden geleden dat, zelfs met de meest stringente maatregelen in de toen al ontsporende epidemie, het coronavirus weleens de levens van 200.000 Amerikanen zou kunnen kosten. Inmiddels staat het dodental in de VS nu al op ruim 152.000.

Ook blijkt president Trump als niet-medicus uiterst bedenkelijke adviezen te hebben gegeven over de werkzaamheid van het antimalariamiddel hydrochloquine. Zelfs afgelopen week deed Trump dat weer. Deskundigen, onder wie ook Fauci, moeten niets van het middel hebben, omdat uitvoerige tests uitwezen dat het preparaat niets tot onvoldoende doet in zieke patiënten. Het advies van Trump nemen veel Amerikanen hem niet in dank af.Immunoloog dr. Anthony Fauci, met opvallend mondkapje, vandaag tijdens de coronahoorzittting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Beeld: YouTube.