UPDATE 4-2, 00:00 uur - Het dodental door het coronavirus is nu door de 400 heen. De National Health Commission van China heeft, volgens de BBC, zojuist via de Chinese staatstelevisie bekend gemaakt dat er 427 doden zijn te betreuren, 77 nieuwe sterfgevallen erbij in de afgelopen 24 uur in de provincie waar het virus voor het eerst uitbrak: Hubei. Het aantal nieuw vastgestelde diagnoses bedraagt ruim 3.000.

Na een complexe vliegreis vanuit het corona-epicentrum Wuhan eindelijk weer terug in Nederland

WUHAN/ZEIST – ,,Om de twee uur kregen we in het vliegtuig nieuwe mondkapjes uitgereikt, maar ook regelmatig desinfectie-gel.” De Nederlandse journaliste Anouk Eigenraam (40), China-correspondent voor onder meer het Financieele Dagblad en BNR-Nieuwsradio, was een van de vijftien Nederlanders die gisteravond rond half 12 na een reis van ruim 44 uur vanuit de Chinese coronastad Wuhan in Nederland terugkeerde.

Anouk is erg moe, maar komt op dit moment weer enigszins tot rust in haar quarantainekamer op de, zoals zij het keurig omschrijft ‘opvanglocatie’, die naar verluid is gesitueerd op een defensieterrein in Huis ter Heide, nabij Zeist.

Tweet van Anouk Eigenraam op het moment dat evacués het vliegtuig verlaten in Marseille.

Virusbestendig

In haar internetberichten op Twitter meldde zij al, tijdens de repatriëring in het bontgekleurde vliegtuig van de Mirpuri Foundation, een internationale non-profitorganisatie, dat zij de hele evacuatievlucht, maar zeker ook de aankomst nabij Marseille, heeft ervaren als ‘nogal surrealistisch’. Dat gevoel kreeg Eigenraam in het bijzonder, toen zij door het vliegtuigraampje naar buiten keek en een heel bataljon aan mannen in beschermende kleding met maskers op zag klaar staan om de ruim 250 passagiers en begeleiders op te vangen voor onder meer medische checks. Ook in het vliegtuig zelf liep medisch en verpleegkundig personeel rond met speciale ‘virusbestendige kleding’ aan en met beschermende brillen op. Aan boord van het dubbeldekstoestel waren naast Fransen, die de meerderheid van de ‘virusvluchtelingen’  vormden, Belgen, Zweden, Tsjechen, Polen en Denen, en de 15 Nederlanders met twee meereizende Chinese gezinsleden.

Anouk Eigenraam over haar ‘qarantaine-locatie’: Het is een beetje een vakantieachtig park, zo’n uitstraling – behalve dat het geen vakantie is.

Over haar quarantaine-verblijf, waar ze de komende twee weken zal blijven, vertelde Anouk Eigenraam in het radioprogramma Nieuws & Co: ,,Het is hier heel goed verzorgd – de maaltijden, ontbijt en lunch, stonden al klaar. Er stonden al spullen in de koelkast en er is tv. Je hebt een eigen badkamer, het is een beetje een vakantieachtig park, zo’n uitstraling – behalve dat het geen vakantie is.”

Volgens de Franse minister van Volksgezondheid, Agnès Buzyn, bleken zondag bij aankomst in Marseille ongeveer 20 (voor zover bekend Franse) passagiers in meer of mindere mate symptomen te hebben die mogelijk duidden op een besmetting met het coronavirus 2010-nCoV. Anouk Eigenraam zei in de NOS/NTR-radiouitzending daar wel iets van gemerkt te hebben tijdens de vlucht. ,,Er was een aparte verdieping in het vliegtuig, en daar was een groep mensen die bijvoorbeeld verschijnselen hadden van een lichte verkoudheid, of iets anders, of zich niet lekker voelden of misschien hoofdpijn hadden. Natuurlijk zeggen zulke klachten niets over een eventuele corona-infectie. Maar zij verlieten wel als eerste groep het vliegtuig.”

Overigens noemt de Nederlandse China-correspondent het terugbrengen naar hun landen van zoveel mensen met zoveel verschillende nationaliteiten ‘uiterst logistiek complex’. ,,Ga maar na: overleg met China en in EU-verband, op politiek niveau en met gezondheidsdiensten, politie, immigratie, ambassades, evacuees uit iets van acht landen, meerdere haltes.”

Naar huis

Anouk Eigenraam heeft er voor gekozen om de quarantaineperiode van 14 dagen door te brengen op de plek waar ze nu verblijft. Haar journalistieke werk verricht ze gewoonlijk in Peking, waar ze woont. Ze heeft ook een huis in Nederland, maar dat is op dit moment bezet. Met hoeveel evacués zij in Zeist zal blijven is onduidelijk. Een aantal mensen zal ervoor kiezen om naar huis te gaan, mits in hun woonverblijf mogelijkheden zijn om er ‘in quarantaine’ te kunnen vertoeven.

De groep van ongeveer 250 Wuhan-evacués en begeleiders werd vanuit China overgevlogen naar hun Europese bestemmingen met deze luchtreus van de Mirpuri Foundation, een non-profitorganisatie die zich onder meer inzet voor bescherming van de ernstig bedreigde koraalriffen op de wereld. Foto: Mirpuri Foundation.

Website: mirpurifoundation.org