Inspectie: Het geven van evident onjuiste informatie of zelfs het verspreiden van complottheorieën kán niet.

DEN HAAG – Ongeveer 50 Nederlandse huisartsen zijn in de afgelopen maanden op hun vingers getikt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg vanwege hun verkeerde corona-aanpak.

Ze ontvingen een ‘corrigerende brief’ van de inspectie omdat ze verkeerde informatie over het coronavirus of de vaccinatie daartegen verstrekten aan hun patiënten, zich onjuist uitten over corona op de sociale media, of – in één concreet geval – medicatie voorschreven die niet voor de bestrijding van dit virus of haar ziekteverschijnselen bedoeld was. Deze huisdokter kreeg een boete van 3-duizend euro omdat, naar de Inspectie stelt, er medicijnen werden voorgeschreven ‘die voor andere kwalen dan corona bestemd zijn’.

Tuchtrecht

Ook schreef de inspectie in circa tien situaties dat, wanneer de aangeschreven artsen daarmee zouden doorgaan, er een sanctie – zelfs via het tuchtrecht – zou kunnen volgen.

De betreffende vijftig artsen betwistten algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, propageerden medicijnen die afwijken van de professionele standaard of ontraadden actief hun patiënten zich te laten vaccineren. Volgens de Inspectie weken deze artsen daarmee af van de normen en richtlijnen van hun eigen beroepsgroep.

Verder heeft de inspectie artsen aangesproken op het afgeven van ongeldige medische verklaringen over het niet kunnen dragen van mondmaskers.

Complottheoriën

De inspectie zegt de vrijheid van meningsuiting van iedereen – ook van artsen en andere zorgverleners – te respecteren. ,,Discussie en reflectie binnen de verschillende beroepsgroepen is altijd heel nuttig. Maar daarná verwacht de inspectie van artsen en andere zorgverleners wel dat zij zich houden aan de algemeen aanvaarde normen en standpunten van hun beroepsgroep. Ook in hun uitspraken aan patiënten en op sociale media. Hun informatie moet feitelijk, controleerbaar en begrijpelijk zijn. Het geven van evident onjuiste informatie of zelfs het verspreiden van complottheorieën past daar zeker niet bij.”

Demissionair zorg-minister Hugo de Jonge onderstreept in een bericht op Twitter het belang van de actie van ‘zijn’ Inspectie: ‘Onjuiste informatie over corona kan een gevaar zijn voor de volksgezondheid. Zeker als die van artsen komt. En soms komt dat voor. En dus treedt IGJ dan op. Met een waarschuwing, boete of tuchtzaak. Op het advies van artsen moet je kunnen vertrouwen.’