Alzheimer Nederland blij met beslissing van medicijnwaakhond FDA

NEW YORK – Hoopvol nieuws voor Alzheimerpatiënten, te midden van experts met vraagtekens. De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA heeft het nieuwe alzheimermedicijn Aducanumab van het geneesmiddelenbedrijf Biogen alsnog groen licht gegeven.

Deze Alzheimer-vertrager – het eerste in twee decennia – is daarmee toegelaten tot de Amerikaanse geneesmiddelenmarkt.

En dat is opmerkelijk. Twee jaar geleden, najaar 2019, staakte het bedrijf verdere proefnemingen met Aducanumab wegens gebrek aan bewijs. Nu is het er toch, omdat de onderneming uiteindelijk de resultaten van de tests desondanks voor goedkeuring indiende bij de Food and Drug Administration. De FDA heeft goedkeuring verleend op voorwaarde dat de producent een nieuwe klinische proef uitvoert.

Te laat

Het gaat om een middel dat ingrijpt op het ziekteproces van Alzheimer, dat wil zeggen: werkzaam is in de eerste (voor)stadia van de ziekte, maar niet tegen andere vormen van dementie. Helaas zal het medicijn voor veel patiënten die nu kampen met de ziekte te laat komen.

In Nederland zijn de reacties voorzichtig enthousiast. Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland, reageert op de website van de stichting aldus: ,,Dit is een hele grote stap. Aducanumab is het eerste medicijn dat ingrijpt op de ziekteprocessen van de ziekte van Alzheimer. Het kan bij een deel van de mensen met beginnende alzheimer het ziekteproces licht vertragen.”

Afwachten

Alzheimer Nederland zegt blij te zijn met deze beslissing die Amerikanen met alzheimer toegang geeft tot deze medische behandeling. ,,Het is nog afwachten of het medicijn ook op de Europese markt wordt toegelaten.”

Nederlandse onderzoekers stellen ook zes nieuwe erfelijke risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer vast

Juist vandaag hebben onderzoekers van het Amsterdam UMC zes nieuwe erfelijke risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer ontdekt. Dat meldt het Alzheimercentrum in Amsterdam. Deze nieuwe factoren bevestigen de belangrijke rol van het eiwit amyloid en het afweersysteem in het ontstaan van de ziekte. Hoe deze nieuwe erfelijke factoren de ziekte precies beïnvloeden is nog niet helemaal duidelijk.

Deze bevindingen van een onderzoekersteam onder leiding van Sven van der Lee van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC en zijn Spaanse collega Agustin Ruiz van ACE Alzheimer center Barcelona zijn vandaag 7 juni gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Risicoscore

De ziekte van Alzheimer is een complexe hersenziekte welk deels bepaald wordt door erfelijke factoren. Onderzoekers van Amsterdam UMC bestudeerden het erfelijk materiaal van een half miljoen personen op erfelijke factoren die het risico op alzheimer beïnvloedden. Van de veertig erfelijke risico factoren voor de ziekte van Alzheimer die nu bekend zijn heeft iedereen er wel een enkele. Eén factor verandert het risico op de alzheimer minimaal en daarom onderzochten de onderzoekers wat het effect is van al deze factoren samen in een risicoscore. Sven van der Lee legt uit: ,,Patiënten met een hoge risicoscore hebben een beduidend groter risico en krijgen ook eerder klachten dan patiënten met een lagere risicoscore.”

Erfelijke factoren spelen een belangrijke rol bij het identificeren van mensen met een hoog risico op de ziekte van Alzheimer, en omdat de erfelijkheid bij de geboorte al vastligt kan het risico op dementie al vastgesteld worden ver vóórdat de ziekte zich openbaart. Het belang hiervan is dat de ziekte van Alzheimer mogelijk gestopt moet worden voor het start.

,,Echter”, zo zegt dr. van der Lee, ,,zo ver is het nog niet; in groepen kunnen we nu de ziekte redelijk voorspellen, en het is een uitdaging voor de komende jaren om dit voor de individuele patiënt te doen.”