ROTTERDAM – Stoppen met roken vóór de zwangerschap is oneindig veel beter dan stoppen tijdens de zwangerschap. ‘Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap pas stoppen, hebben nog steeds een verhoogd risico op een laag geboortegewicht en op overgewicht later in hun leven’.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, dat is gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift PLOS Medicine. De resultaten van de studie zijn volgens de onderzoekers belangrijk, omdat veel vrouwen pas (proberen te) stoppen als ze weten dat ze al zwanger zijn.

Zo vroeg mogelijk

,,Het is dus noodzakelijk om zo vroeg mogelijk, het liefst zodra de kinderwens er is, te stoppen met roken”, zegt onderzoeker Elise Philips, eerste auteur van de studie. Het onderzoek is één van de grootste studies ooit gedaan op dit gebied en is gehouden onder Europese en Noord-Amerikaanse ouders en kinderen. ,,We hebben gegevens van 229.000 gezinnen uit 28 onderzoekspopulaties geanalyseerd. We keken specifiek naar verbanden tussen roken, stoppen met roken of minderen door beide ouders tijdens de zwangerschap enerzijds en vroeggeboorte, laag geboortegewicht en overgewicht in de kinderjaren anderzijds.”

Geboortegewicht

Uit eerder onderzoek bleek al dat roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot zwangerschapscomplicaties zoals vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Uit het huidige onderzoek blijkt ook dat vrouwen die in het eerste trimester van de zwangerschap stoppen, geen verhoogd risico hebben op geboortecomplicaties. Wel bleken de kinderen op latere leeftijd een hoger risico op overgewicht te hebben. Het risico op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht was verhoogd bij vrouwen die bleven roken in de zwangerschap. Het verminderen van het aantal sigaretten tijdens de zwangerschap, zonder te stoppen, lijkt ook te leiden tot hogere risico’s op geboortecomplicaties.

Generation R

Philips: ,,Het lijkt een open deur: we weten immers al een tijd dat roken ook het ongeboren kind schaadt. Het is voor het eerst dat een zo grote groep mensen is onderzocht waardoor we rookgedrag tijdens de zwangerschap hebben kunnen onderzoeken.” Onderzoeksleider Vincent Jaddoe van Generation R, het nu al jaren voortgaande bevolkingsonderzoek onder 10.000 Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid: ,,De bevindingen uit deze grote internationale samenwerking ondersteunen het belang van stoppen met roken voor de zwangerschap. De kans op een succesvolle zwangerschap en goede start is gewoon veel groter als beide ouders niet roken zodra ze een kinderwens hebben.”

De publicatie in PLOS Medicine is hier te vinden:  https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003182