Niet alleen een financieel besluit, maar vooral het resultaat van jarenlang gelobby door de twee nu aangewezen centra.

GRONINGEN – Een ongekende landelijke bijval voor behoud van het ruim 75 jaar bestaande kinder-hartchirurgisch centrum van het UMC Groningen.

De petitie die demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) moet doen afzien van zijn besluit om het centrum weg te halen bij het Groningse Universitair Medisch Centrum en het deels te verplaatsen naar twee locaties nabij de randstad, is op dit moment door ruim 230.ooo mensen getekend. De ‘250.000’ nadert nu.

Desastreus

De ondertekenaars noemen het voornemen van de bewindsman, gemeld in een brief aan de Tweede Kamer, ondoordacht. Ze zijn het eens met de stelling van de opstellers van de petitie dat de beslissing voor het weghalen van deze zeer gespecialiseerde hartzorg “desastreuze gevolgen kan hebben voor duizenden zieke kinderen en volwassen hartpatiënten met aangeboren hartafwijkingen in Noord-Nederland”.

Minister De Jonge wil de complexe kinderhartzorg in Utrecht en Rotterdam concentreren, in twee centra in plaats van de huidige vier. Het is niet alleen een zuiver financieel gemotiveerd besluit, maar vooral het resultaat van jarenlang gelobby vanuit de twee ‘ontvangende’ centra. Een week geleden kondigde De Jonge in dat kader in één adem ook de sluiting aan van dit specialisme aan voor de academische centra van Amsterdam en Leiden.

Teleurstelling

De verbouwereerde ziekenhuizen, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Amsterdam UMC, alsook de betrokken artsen en verpleegkundigen, spreken van een enorme teleurstelling en een onbegrijpelijk besluit: “Samen leveren wij al ruim 25 jaar deze zorg binnen het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam en Leiden (CAHAL). Voor behoud van de kinderhartzorg in Leiden loopt de teller van een eveneens gestarte petitie (op petities.com) beduidend langzamer: bijna 50.000 ondertekenaars.

Wanneer de kinderhartchirurgie in het UMC Groningen verdwijnt, gaat een groot deel van de kinderzorg in het noorden van het land eraan, zei Martin Kneyber, hoofd van de Groningse kinder-Intensive Care dit weekeinde tegen EenVandaag. “Kinderhartchirurgen zijn essentieel in de keten van zorg voor zieke kinderen. Als die hier niet meer werken, vertrekken ook andere professionals, zoals kindercardiologen.” En voegde Kneyber in het tv-nieuwsprogramma toe: “En er komt een acuut einde aan het enige programma in Nederland voor kinderlongtransplantaties. Alles is zo nauw met elkaar verweven.”

Opmerkelijk is dat de Hartstichting niet tegen het besluit van de minister tot concentratie van de kinderhartzorg is. “Door complexe ingrepen te concentreren zal de kwaliteit van zorg verder verbeteren. ‘Het is nu zaak om hier als land achter te gaan staan en samen deze transitie door te maken’, zo geven de patiëntverenigingen en gezondheidsfondsen aan.” Aldus de Hartstichting mede namens de Stichting Hartekind, Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen en de Harteraad.

De genoemde petities tegen het besluit van de minister zijn te bereiken via onderstaan links: