Moeder Kelly (34): Eerder had ik inderdaad twee keizersneden ondergaan. Nu had ik echt een rol.
EINDHOVEN – ‘Ah… kijk nou toch!’ Met één vloeiende beweging was Guus op de wereld. Niet door de handen van de gynaecoloog, nee… zijn eigen moeder tilde hem uit haar buik, onmiddellijk nadat de keizersnede was uitgevoerd.
Het was een indrukwekkend en ontroerend tafereel voor iedereen die er begin november bij was, daar op de afdeling verloskunde van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Om meerdere redenen bijzonder, afgezien van de altijd unieke geboorte van een nieuw mensenkind: een zelfverlossing is sporadisch in dit deel van de wereld, maar ook ‘een deskundige’ zelfbaring blijft een unieke gebeurtenis.
Pas vandaag besloot het ziekenhuis, na planning en met toestemming van de ouders, met de bijzondere keizersnee-verlossing naar buiten te treden en film- en fotomateriaal vrij te geven.
Tekst leest door onder fotoHet moment dat de moeder haar kind uit haar buik tilt…
Geboorteklusje
Moeder Kelly Luttjeboer bleek de ‘unieke kandidate’ om dit geboorteklusje eigenhandig te klaren. Zij werkt immers zelf op ‘Verloskunde’ van dit ziekenhuis. Kelly wist hoe dit alles in zijn werk ging, niet alleen als moeder maar ook als obstetrie-verpleegkundige. En na twee eerdere, maar onvoorziene keizersneden (‘sectio caesaria’) bij zichzelf, nam zij de rol van de gynaecoloog over en lag zij op de bevallingstafel met twee steriele handschoenen aan om haar derde kind zelf uit haar baarmoeder te tillen.
,,Ik vond de keizersnede van Guus echt heel speciaal. Eerder had ik inderdaad twee keizersneden ondergaan. Nu had ik echt een rol. En ik vond het helemaal super dat mijn man echt de navelstreng tussen mij en Guus kon doorknippen.”
‘Zo natuurlijk mogelijk’
Het is een procedure met een duidelijke naam: een ‘door moeder begeleide keizersnede’, Het Eindhovense ziekenhuis zegt die meer te willen gaan toepassen. Zulks in navolging van het Utrechtse Diakonessenhuis (2017). ,,Alles wat helpt om een zo natuurlijk mogelijke bevalling aan te bieden bij een keizersnede”, zegt Catharina-woordvoerder Roel Rambags tegen meerovermedisch.nl.
,,We kunnen inderdaad de ouders een directe rol geven bij de bevalling”, verduidelijkt gynaecoloog Anne Damoiseaux. ,,De moeder haalt de baby zelf uit de baarmoeder en de vader kan direct na de geboorte zelf de navelstreng doorknippen.”
Training
Niet iedere vrouw die een geplande keizersnede ondergaat, komt voor de zelfverlossing in aanmerking. ,,Aan deze operatie zijn namelijk wel voorwaarden gekoppeld. Zo moeten de vrouwen die dit willen vooraf goed worden ingelicht en ook getraind”, aldus Anne Damoiseaux.
Volgens gynaecoloog Simone Kuppens heeft deze ‘maternal assisted c-section’, zoals de ingreep in het medisch jargon heet, het voordeel dat de baby direct, binnen enkele seconden, op de huid van de moeder kan worden gelegd. ,,Huid-op-huid contact is belangrijk voor de hechting van moeder en kind. De baby voelt direct de hartslag van de moeder en wordt daardoor vaak rustiger.”