Voorzitter artsenfederatie: Bedreigde huisarts moest onder politiebegeleiding van en naar praktijk.

UTRECHT – Niet alleen ambulancepersoneel moet tijdens vaak levensreddende hulpverlening agressie ontgelden van omstanders, ook één op de drie artsen in Nederland heeft te maken met bedreiging en intimidatie. Dat blijkt uit een peiling van artsenfederatie KNMG.

Een kwart van alle artsen had hiermee het afgelopen jaar te maken. De bedreigingen variëren van online-verwensen, verbale en fysieke agressie, tot bangmakerij of bedreiging van de gezinnen van de dokters. De KNMG noemt de cijfers die het excessieve gedrag jegens medici omgeven ‘alarmerend’.

Onwaarheden

Voorzitter René Héman van de KNMG (oorspronkelijke naam: Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) schrijft in zijn column op de website knmg.nl: “In juni sprak ik met een huisarts, die bedreigd werd en onder politiebegeleiding van en naar de praktijk ging. Een week later sprak ik een arts die op sociale media bedreigd werd en over wie online beschadigende onwaarheden werden gedeeld.”

Agressie en intimidatie leveren de getergde medici stress op (in 54 procent) en bijna 20% ontwikkelt fysieke klachten. Daarbij komt dat 46% van de artsen zich minder vrij voelen in het werk. Een derde van de artsen zegt terughoudender te worden om informatie te delen op sociale media als Twitter, Facebook e.a., waarbij één op de tien artsen hun accounts stoppen.

Verhaal leest door onder foto

Een woedende patiënt veroorzaakte veel schade in een gezondheidscentrum in Venhuizen nadat hij zijn zin niet kreeg van zijn dokter. Foto: Karin Ludwig 

Een van die artsen die zich terugtrok van de sociale media, is een inmiddels voormalige huisarts uit Venhuizen. In maart 2020 was hij er getuige van hoe een patiënt van een naaste collega het interieur van Gezondheidscentrum Zuiderkogge aan barrels sloeg met een hamer. De man was ontevreden over zijn dokter, nadat die hem had meegedeeld dat hij daar geen bodyscan kon krijgen zoals hij eiste. Daarna verliet hij het pand, waarna hij terugkeerde met de sloophamer waarmee hij onder meer vijf grote ruiten aan diggelen sloeg.

Weinig aangiften

Opvallend is dat slecht 6 procent van de artsen aangifte doet, terwijl 27 procent te maken heeft gehad met fysieke agressie en 11% zelfs met doodsbedreigingen. De reden dat artsen hiervan geen melding maken of aangifte doen is dat zij het bij het werk vinden horen (23%) of denken dat het geen zin heeft, omdat er niets mee wordt gedaan (40%).

KNMG-voorzitter Héman vindt dat ongewenst: De praktijk leert dat je als arts soms ingrijpende boodschappen aan patiënten moet brengen en dit kan tot emotionele en soms ook agressieve reacties leiden. Daar heb je als arts natuurlijk -tot op zekere hoogte- begrip voor. Ook merken we dat het voorlichten over medische kwesties en de bestrijding van desinformatie in een bepaalde groep mensen irritatie oproept. Maar beide situaties mogen nooit leiden tot agressie. Het bedreigen van dokters en hulpverleners is stuitend. Ik zou erop willen aandringen dat meer artsen aangifte doen van dit grensoverschrijdende gedrag”.