Meerdere infecties met het nieuwe coronavirus lijken niet onmogelijk…

LONDEN – De afweerreactie tegen het nieuwe coronavirus blijkt slechts tijdelijk. Wie een infectie achter de rug heeft met het SARS-CoV-2 virus is niet voorgoed beschermd voor een nieuwe besmetting.

Afweerstoffen tegen dit pandemische virus zijn soms na enige maanden al niet meer aantoonbaar in het bloed van mensen die eerder geïnfecteerd raakten.

Teleurstellend

Dit teleurstellende beeld, zeker voor diegenen die ‘klaar’ dachten te zijn met deze ziekteverwekker, komt naar voren in onderzoek van twee Britse ziekenhuizen waarbij 65 Covid-patiënten werden gevolgd. Het gaat om de Guy’s en St. Thomas’ Hospitals. Tot 94 dagen nadat de eerste verschijnselen van de besmettingen meetbaar waren, werden de patiënten dagelijks gevolgd en werd bij hen bloed afgenomen voor antistoffenbepaling. Het nieuwe Britse onderzoek is nog niet verschenen in een wetenschappelijk vaktijdschrift, maar al wel terug te vinden op het internet. Link: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.09.20148429v1.full.pdf

Uit de studie blijkt dat bij zo’n 60 procent van de gevolgde patiëntengroep sprake was van een aanvankelijk sterke afweerreactie tegen het virus. Er werden bij hen massaal antilichamen gevormd, een reactie die ongeveer een maand na de infectie op zijn sterkst was. Maar nog eens twee maanden later liep de kracht van de afweer bij de meeste ‘beschermde’ patiënten terug. Minder dan 20 procent van hen had nog redelijk veel antistoffen in het bloed.

Volgens deskundigen zou het kunnen betekenen dat vaccins wellicht meerdere keren gegeven moeten worden om over langere periode bescherming te geven. Bijvoorbeeld twee keer per jaar.

Vaccin

Het onderzoek, dat nog wordt voortgezet om te zien hoe het verder gaat met deze (herstelde) Covid19-patiënten, roept tal van vragen op. Bijvoorbeeld of hun immuunbescherming nog verder daalt en/of zij bij een eventueel nieuw ‘corona-contact’ weer besmet raken en opnieuw de ziekte kunnen krijgen. Voorts maken deskundigen zich zorgen over de groepsimmuniteit, die werd gezien als een sterke beschermende ring tegen het virus in een bevolking(sgroep). Andere belangrijke vraag is wat de gevolgen zullen zijn bij het vervaardigen van een goed werkend vaccin. Dat ziet er weinig hoopvol uit. Volgens deskundigen zou het kunnen betekenen dat vaccins wellicht meerdere keren gegeven moeten worden om over langere periode bescherming te geven. Bijvoorbeeld twee keer per jaar.

Seizoens-coronavirussen

In NRC-Handelsblad van vandaag reageert arts-onderzoeker Arthur W. Edridge van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam op de berichten uit Londen. Edridge is eerste auteur van een recent onderzoek naar coronavirussen en immuunreacties. Link: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.11.20086439v2.full.pdf 

Edridge, werkend voor het laboratorium voor Experimentele Virologie van het AMC, zegt in de krant: ,,We zagen dat mensen al snel weer vatbaar waren, soms al na een jaar raakten ze opnieuw geïnfecteerd met hetzelfde virus. Omdat dit geldt voor alle vier seizoens-coronavirussen, die genetisch heel verschillend zijn en ook ieder andere aangrijpingspunten hebben in het lichaam, verwachten we niet dat het met Covid-19 anders zal verlopen.”