Onderzoekers: We zagen ontstekingsreacties en bindweefselvorming in de ademspier

AMSTERDAM/NIJMEGEN – Dat ernstige zieke coronapatiënten vaak zodanig met benauwdheid en zuurstoftekort kampen dat zij intensief beademd moeten worden, is nu mogelijk verklaard. Onderzoekers van het Amsterdam UMC en het Radboud UMC in Nijmegen hebben bij een groep van 26 patiënten met de  corona-longziekte Covid-19 aanzienlijke schade aan het middenrif aangetroffen. Het middenrif is onze belangrijkste ademspier.

,,We zagen bij zeer zieke COVID-19-patiënten een ontstekingsreactie en bindweefselvorming in de ademspier”, zegt fysioloog Coen Ottenheijm van het Amsterdam UMC. De uitkomsten van het onderzoek waar de 26 coronapatiënten werd vergeleken met 10 beademingspatiënten zónder corona, zijn aan het einde van de middag gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift  JAMA Internal Medicine.

Alle 36 patiënten waren opgenomen op de afdelingen voor  intensive care van de twee academische ziekehuizen. Ze werden allemaal beademd. Ottenheijm: ,,Opvallend is dat we naast de ontstekingsreactie en bindweefselvorming zagen dat bij sommige patiënten het virus in de spiercellen zat. Sommige cellen werden twintig keer groter dan normaal en andere juist heel klein. Dat betekent waarschijnlijk dat het middenrif hard gaat werken tegen het virus.” Wereldwijd is dit het eerste onderzoek naar de gevolgen van COVID-19 voor het middenrif.

Aanhoudende kortademigheid

De ontstekingsreactie en bindweefselvorming tonen aan dat het coronavirus de functie van de ademhalingsspier ernstig verslechtert. Ottenheijm licht toe: ,,Ademhalen gaat niet vanzelf. De ademspier pompt lucht in en uit de longen. Als de ademspier aanspant, dan adem je in en als de spier ontspant, dan adem je uit. Als het middenrif minder goed werkt, dan volgt kortademigheid en is beperkte inspanning mogelijk.” Bekend is dat veel herstellende coronapatiënten last houden van kortademigheid en van vermoeidheid. De schade aan het middenrif kan hierin een belangrijke rol spelen.

Kunstmatige beademing
Een aanzienlijke groep COVID-19-patiënten blijft langdurig afhankelijk van de beademingsmachine in de intensive care. Mogelijk komt dit  onder andere door de middenrifschade. Er is nog geen onderzoek gedaan naar middenrifschade bij patiënten die niet op de intensive care komen. Ook is niet bekend of deze schade op den duur kan herstellen. Hier is vervolgstudie voor nodig, zeggen de betrokken onderzoekers.

Lees ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/langdurige-gezondheidsklachten-bij-covid/