Het aantal coronabesmettingen in Nederland is gestegen tot 100.597. Dat is een toename van 2.357 ten opzichte van dinsdag en een nieuw dagrecord. Dinsdag nog meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2.250 positieve tests In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 14.000 mensen positief getest op het coronavirus.

BN’ers hadden hun fans en aanhangers in bescherming moeten nemen tegen dit virus.

AMSTERDAM – Nederland had in de maanden juni en juli minder versoepelingen moeten doorvoeren en ook het testbeleid met bron- en contactonderzoek op peil moeten brengen. ,,Daardoor zitten we nu met de huidige ellende van snel stijgende coronacijfers, die steeds moeilijker onder controle te houden zullen zijn.”

Dat zegt viroloog Ab Osterhaus, voormalig hoofd van het virologisch laboratorium van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, en thans werkend voor de Tierärtzliche Hochschule te Hannover, waar hij onderzoek doet naar dierlijke virussen die besmettelijk zijn voor de mens.

Verstrikt

Osterhaus zegt tegen meerovermedisch.nl zich ,,grote zorgen” te maken over de huidige situatie, waarin Nederland nu verstrikt dreigt te raken. ,,Een reproductiegetal van 1,38 is veel te hoog. Dat veroorzaakt een enorme toename van het aantal besmettingen en leidt tot grote ellende.”

Weliswaar zegt Osterhaus begrip te hebben voor de versoepelingen van afgelopen zomer bij de dalende coronacijfers, waarvan toen sprake was. ,,Die versoepelingen leken op dat moment wel te kunnen, ook al nam het kabinet daarmee een groot risico. Maar iedereen in het land snakte er naar, begrijpelijk, hunkerde naar een vakantiestemming. Nu is dat alles een gemiste kans gebleken. Als de maatregelen van toen langer waren doorgezet, dan waren we nu misschien wel goeddeels van het virus verlost geweest…”

Lastig

En hij vervolgt: ,,Ik snap wel dat het politiek lastig te verkopen was geweest om ‘nee’ te zeggen tegen het laten vieren van de teugels. Maar eigenlijk had het gemoeten, want dít nu is het gevolg. Daardoor gaat het nu slecht met de epidemie en zitten we op de rand van een tweede golf. Het virus houdt geen vakantie en is juist gebaat bij het verslappen van de aandacht.”

Ineens tovert Osterhaus, veterinair viroloog van huis uit, een ‘gevleugelde uitspraak’ onder dierenartsen tevoorschijn. ,,Wij dierenartsen zeggen altijd onder elkaar: ‘Als je bij vogelpest, mond- en klauwzeer of de varkenspest voor 10 procent ‘het hek laat openstaan’, dan krijg je een uitbraak nooit onder controle’. Zo is het óók met deze epidemie van het SARS-CoV2-virus. Het hek is een tijdje te ver opengezet… Alleen met zeer strikte maatregelen, strenger dan nu, geflankeerd door een goed testbeleid met bron- en contactonderzoek, kun je het virus terugdringen. En daarmee waren we in Nederland een tijdje goed op weg, totdat de versoepelingen kwamen. Conclusie: het is uiteindelijk niet echt verstandig geweest en het heeft de geloofwaardigheid van zowel het kabinet als RIVM geen goed gedaan.”

Verpleeghuizen

Ook in de communicatie zijn fouten gemaakt, oordeelt Osterhaus. ,,Zeker wat betreft de mondkapjes in verpleeghuizen, ook al ben ik ervan overtuigd – ik ken het instituut van binnenuit – dat met de allerbeste bedoelingen is gehandeld.” De actie van de ‘groep BN’ers’ om zich te onttrekken aan hetgeen de overheid van zijn burgers vraagt om het virus te beteugelen, noemt hij ‘devastating’- verwoestend voor de aansluiting van de jongeren van Nederland bij de bestrijding van de epidemie. Die zijn onder invloed van dergelijke influencers onbereikbaar worden. ,,Deze BN’ers hadden juist hun verantwoordelijkheid kunnen en moeten nemen en hun fans en aanhangers in bescherming moeten nemen tegen dit virus.” Inmiddels lijkt de groep de kritiek op de overheid te hebben ingetrokken en verwijderd van Instagram.

Alleen met zeer strikte maatregelen, strenger dan nu, geflankeerd door een goed testbeleid met bron- en contactonderzoek, kun je het virus terugdringen.

Lees ook de  columns van viroloog Ab Osterhaus exclusief voor meerovermedisch.nl: