Gisteren, zondag, zijn in Nederland 278 mensen positief getest op de coronaziekte COVID-19. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 1.413. Er zijn sinds gisteren 4 patiënten overleden. Het totaal aantal sterfgevallen staat nu op 24, meldt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zojuist.

Minister Bruins: Groeiend tekort aan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen in de ziekenhuizen

DEN HAAG – Er kunnen in Nederland extra IC-plekken worden gerealiseerd, zegt minister Bruno Bruins voor  Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van GroenLinks. Het aantal bedden voor intensieve zorg kan volgens hem van 1.150 naar zo’n 1.500. Ook wordt gekeken naar extra beademingsapparatuur, zodat het aantal intensive care-bedden zo snel mogelijk naar tweeduizend kan worden opgeschroefd.

Op dit moment worden vanuit snel vol rakende Brabantse intensivecareafdelingen coronapatiënten naar andere centra in het land vervoerd. Daardoor komt weer capaciteit vrij in de Brabantse centra. Dat gebeurde eerder al met een uitzonderlijk jong corona-slachtoffer van 16 jaar. De tiener werd vanuit het Amphia Ziekenhuis overgebracht naar het kinderziekenhuis van het Erasmus MC in Rotterdam.

Planbare zorg

Minister Bruins verduidelijkt in vragen van de GL-kameleden Renkema, Smeulders, Westerveld en Özutok de uitbreidingsmogelijkheden van IC-plekken/bedden: ,,In totaal hebben we in Nederland nu ongeveer 1.150 IC-bedden beschikbaar. Normaal gesproken is circa 70 tot 75 procent van deze bedden bezet. Dit verschilt echter per ziekenhuis; sommige ziekenhuizen hebben een hogere bezetting dan anderen. Ziekenhuizen nemen maatregelen om het aantal IC-bedden uit te breiden. Het afschalen van planbare zorg levert ruimte op, omdat een deel van de huidige bezetting op de IC’s patiënten zijn die een operatie hebben ondergaan. Dit levert 20 procent extra IC-capaciteit op voor zorg aan patiënten met COVID-19.”

Defensie

Ook zijn er in de ziekenhuizen meer IC-bedden beschikbaar, die normaal gesproken niet bezet zijn stelt de bewindsman in zijn antwoord op de schriftelijke vragen. ,,Deze boxen kunnen in gebruik worden genomen als er extra personeel van elders uit het ziekenhuis wordt ingezet. Het personeel dat geen electieve zorg uit hoeft te voeren, kan hier bijvoorbeeld voor worden ingezet. Ook kan er op de OK beademd worden, wat extra (nood)capaciteit oplevert. Tot slot kan Defensie zorgen voor 70 extra beademingsapparaten. Met deze maatregelen kunnen in totaal 1500 IC-plekken gecreëerd worden. In aanvulling hierop zijn ook de ziekenhuizen maatregelen aan het verkennen om uit te breiden, zoals de aanschaf van extra beademingsapparatuur, om de capaciteit nog verder op te schalen tot uiteindelijk ongeveer 2000 IC-bedden.”

Mondkapjes

De minister meldt dat er nu nog voldoende beademingsapparatuur beschikbaar is. ,,Ik neem wel maatregelen om de bestaande capaciteit uit te breiden. Er worden tachtig extra beademingsapparaten in orde gemaakt voor gebruik. Daarnaast ben ik bezig met andere aanbiedingen om voldoende voorraad achter de hand te hebben. Ten aanzien van beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers, is de vraag op dit moment hoger dan het aanbod. Vele aanbiedingen van leveranciers worden op dit moment uitgelopen om te zorgen dat Nederland voldoende beschermingsmiddelen ontvangt. Ik heb inmiddels maatregelen genomen om de beschikbare voorraden via een centrale inkoop en distributieprocedure goed te verdelen over Nederland.”

De directeuren publieke gezondheid (DPG) zullen hierin een belangrijke verantwoordelijkheid hebben, in samenspraak met het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). De inkoop van bovenstaande producten zal worden uitgevoerd door een centraal team van inkopers van ziekenhuizen. Bruins: ,,Ik ondersteun dit inkoopteam, bijvoorbeeld als het gaat om internationale contacten met ambassades in Nederland en het buitenland en voorfinanciering van enkele grote voorraden, om de structuur snel te kunnen laten draaien. Ik zal daar het budget voor inzetten dat hiervoor noodzakelijk is.”

Overzichtskaartje van het huidige aantal vastgestelde coronabesmettingen in Nederland, vandaag maandag 16 maart. Volgens RIVM is van 70 besmette personen nog niet bekend waar zijn woonachtig zijn.