Panellid Hart van Nederland: Het is dom om niet naar andere landen te kijken die al verder zijn met vaccinaties.

AMSTERDAM – Ruim één op de drie Nederlanders (35 procent) vindt dat de mondkapjesplicht hier te vroeg is afgeschaft. Velen maken zich zorgen om het mogelijk negatieve effect daarvan. Dat blijkt uit een peiling in het vaste panel van ruim 4.000 deelnemers van Hart van Nederland.

Liever hadden deze Nederlanders de op zichzelf verafschuwde maatregel nog even aangehouden, gezien het dreigende gevaar van de rondwarende Deltavariant (overgebracht vanuit India). Deskundigen houden immers rekening met een opmars van deze virusvariant, die besmettelijker zou zijn dan zijn voorgangers.

Te vlug

Bijna 60 procent van de HvN-panelleden is het daarmee niet eens en zegt niet te vinden dat het kabinet te vlug is gestopt met de plicht een mondneusmasker te dragen. Vooral omdat velen menen dat mondkapjes geen enkele zin hebben in het beschermen tegen virusoverdracht.

,,Het is dom om niet naar andere landen te kijken die al verder zijn met vaccinaties”, wijst iemand op de situatie in Israël, waar de plicht recent weer is heringevoerd. ,,Ik hou mijn hart vast voor de komende maanden”, vult een ander aan in de peiling van het actualiteitenprogramma.

Jongeren

In het bijzonder oudere Nederlanders menen dat het kabinet de mondkapjesplicht nog niet had moeten opheffen. Onder vijftigplussers is de steun voor de maatregel het grootst: 42 procent vindt dat de versoepeling te vroeg komt. Jongeren onder de dertig staan daarentegen in groten getale (71 procent) achter de afschaffing.

Het kabinet heeft de mondkapjesplicht ingaande dit weekeinde zwaar versoepeld. Iedereen mag zonder mondneusmasker een supermarkt of elke willekeurige winkel binnen stappen, evenals een café of een restaurant. Er zijn geen beletselen meer, anders dan als het druk is anderhalve meter afstand tot elkaar houden. Mondkapjes zijn nog wel verplicht in het openbaar vervoer, in vliegtuigen en vliegvelden en op stations.