Het grootste gevaar op dit moment in het voortduren van de crisis is dat de bevolking het coronabeleid ‘hackt’ en zelf gaat bepalen hoe het zich zal gedragen.

GENÈVE – De wereldomspannende epidemie van corona is met nu al ruim 2,5 miljoen doden nog allerminst uitgeraasd. Sterker nog, tegendraads gedrag van steeds meer mensen in dit deel van Europa – die de maatregelen van hun regeringen ,,volkomen zat” zeggen te zijn – dreigen de teruglopende cijfers van de afgelopen weken teniet te doen. Dat betekent dat landen zeker heel 2021 met lockdowns, avondklokken en andere beperkingen te maken krijgen, zo vrezen virologen en andere infectieziekte-experts. 

Het grootste gevaar op dit moment in het voortduren van de crisis is dat de bevolking het coronabeleid ‘hackt’ en zelf gaat bepalen hoe het zich zal gedragen. Uiteindelijk zal massavaccinatie de epidemie kunnen terugdringen.

Derde golf

In Nederland komt de derde golf aan besmettingen, die lang vertraagd leek te worden, nu snel op gang en lopen de coronacijfers intussen weer bovengemiddeld op. Tussen woensdag 24 februari en donderdag 25 februari registreerde het RIVM heeft 5.048 nieuwe corona-infecties. Dat zijn er 560 meer dan het weekgemiddelde. In de voorbije week schreef het instituut per dag 4.488 positieve coronatesten bij.

In Frankrijk is volgens premier Jean Castex de toestand in het land dermate aan het verslechteren dat meer regio’s op slot dreigen te gaan. Dit ondanks de avondklok die in heel het land geldt. Het zou gaan om ongeveer twintig gebieden, zoals ook rond Parijs. De Franse president, Macron, heeft gezegd dat alles op alles wordt gezet om een derde nieuwe lockdown van het land te voorkomen. Maar uitgesloten is die kans zeker niet. Het stadsbestuur van Parijs stelt, aldus een bericht van NOS/Teletekst, voor om in de Franse hoofdstad drie weken lang een complete lockdown in te stellen. Daarna zou het normale leven dan weer op gang kunnen komen. Het gemeentebestuur vindt de huidige maatregelen halfslachtig.

113 miljoen injecties

Volgens de Amerikaanse Johns Hopkins universiteit in Baltimore, die vanaf de eerste besmetting in de wereldwijde crisis de groei van infecties, zieken, herstelden en doden minutieus bijhield, zijn er op dit moment 2.504.036 mensen gestorven door toedoen van het SARS-CoV-2 virus en zijn steeds talrijkere varianten. Eind september van het afgelopen jaar ging het nog om 1 miljoen coronadoden, half januari 2021 om 2 miljoen sterfgevallen, en nu dus – 25 februari 2021 – om 2,5 miljoen overlijdens.

De Verenigde Staten tellen de meeste dode slachtoffers (507.806), daarna volgen Brazilië (249.957), Mexico (182.815) en India (156.705). Er zijn nu bijna 113 miljoen wereldburgers die besmet zijn met het coronavirus. Een kwart daarvan woont in de VS.