WASHINGTON – Amerika moet rekening houden met de dood van misschien wel tweehonderdduizend inwoners. Zelfs met de meest stringente maatregelen zou dit het dramatische sterftecijfer kunnen worden van de coronacrisis die het immense land op dit moment in alle hevigheid treft. Dat beeld schetst de Amerikaanse immunoloog Dr. Anthony S. Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID) in Maryland.

Fauci, zeer vooraanstaand (ook al in in de pandemie van Aids, halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw), is een van de belangrijkste adviseurs van de Amerikaanse president Trump. Zijn grimmige projectie tijdens de ‘briefing’ in het Witte Huis lichtte hij toe tegenover The New York Times. De immunoloog zei dat hij tot deze sombere conclusie kwam op basis van wetenschappelijke modellen. En, dat het ook deze berekeningen waren ,,die de heer Trump ervan overtuigd hadden om de richtlijnen voor ‘social distancing’ vooralsnog tot eind april in te stellen.”


Immunoloog dr. Anthony S. Faucy. FOTO: NIAID

Maar zelfs nu een groot deel van de Amerikanen al thuis zit, in min of meer opgelegd isolatie en ‘de afstand tot elkaar’ ook het virus moet beteugelen… zelfs nu kan de menselijke tol gigantisch worden. Honderdduizenden doden. Fauci is op dit moment het doelwit van gedachten dat hij alles op alles zet om president Trump ten val te brengen door zijn aanvankelijke corona-wanbeleid.

Volgens de Johns Hopkins University in Baltimore telt de VS op dit moment de meeste corona-infecties van alle landen in de wereld: 143.527, en bedraagt het dodental inmiddels  ruim 2.000. Met onder meer in New York 776 sterfgevallen, in Washington 144, in Louisiana 73.