LEIDEN – Nederlandse vrijwilligers doen mee aan het testen van een kandidaat-coronavaccin van het van oorsprong Nederlandse farmaceutische bedrijf Janssen, nu een dochter van de Amerikaanse geneesmiddelengigant Johnson & Johnson (J&J).

De werving van de 135 Nederlandse proefpersonen begint komende week. Zij maken straks deel uit van een grotere Europese groep van 550 ontvangers van de experimentele entstof. Naast Nederlanders gaat het om 225 Duitsers en 190 Spanjaarden. In alle gevallen gaat het om gezonde mensen van 18 tot 55 jaar.

Veilig

Bij hen wordt gekeken welke de eventuele bijwerkingen zijn van de proefvaccinatie, hoe het lichaam daarop reageert en of de stof veilig is om aan menen te geven. Deze (tweede) fase van het onderzoek neemt naar verwachting acht weken in beslag. Eind september worden de eerste Nederlandse inentingen gedaan in fase 2a van deze vaccinstudie. In Spanje beginnen ze volgende week al.

In een beknopt perscommuniqué meldt Janssen Vaccines wat exact de doelstellingen zijn van deze aankomende studiefase:

  • Bepalen of lagere doses van het vaccin immuniteit opwekken, om mogelijk te worden gebruikt voor dosis-besparende strategieën en zo het beschikbare vaccinaanbod te verhogen door lagere doses te gebruiken.
  • Om potentiële vaccinatieschema’s met tussenpozen van 1, 2 en 3 maanden te evalueren om het meest effectieve regime van 2 doses te bepalen, mocht een regime van 2 doses effectiever zijn dan 1 dosis.
  • Te beoordelen in welke mate vaccinatie leidt tot mogelijke langdurige immuniteit.

De menselijke en commerciële belangen zijn groot. De Europese Commissie wil, als dit vaccin door alle testfasen komt, 200 tot 400 miljoen vaccindoses van Janssen Vaccines te bestellen.  Ook elders in de wereld worden de proefnemingen van Janssen/J&J op de voet gevolgd.

60.000 mensen

Het Nederlandse deel van de vaccintest wordt uitgevoerd in drie centra:  het Centre for Human Drug Research/Leiden Universitair Medisch Centrum in Leiden, PRAHealthSciences in Groningen en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Elk studiecentrum voert de test uit bij 45 deelnemers.

Het geneesmiddelenbedrijf maakte eerder bekend het vaccin te willen gaan testen op mogelijk 60.000 mensen. Dat zijn er veel meer dan de  andere vaccinontwikkelaars zoals Pfizer, AstraZeneca en Moderne. Die gaan uit van tests bij hooguit dertigduizend vrijwilligers.